Ståle Gerhardsen  📸  Nikol Herec

Ståle Gerhardsen  📸 Nikol Herec

Stikk innom nettbutikken min:

Mine nyeste tweets:

Et forsøk på å oppsummere 2017

Et forsøk på å oppsummere 2017

Okei. Det er en selvfølge at dette året må oppsummeres. Om ikke annet enn for å selv huske det som har skjedd. Jeg oppsummerte også 2016, da fortjener i alle fall 2017 en real oppsummering. Jeg tenkte jeg skulle forsøke å gå igjennom 2017 måned for måned, for jeg mistenker at det ikke holder med en "topp 10"-liste i år. Så, kjære leser, du får scrolle deg nedover noe jeg tror blir en laaaaang bloggpost og heller bråstoppe om du finner noe du vil lese mer om.

Siktet så høyt at jeg måtte stå på stolen for å nå opp. Foto © Gerhardsen & Karlsen

Siktet så høyt at jeg måtte stå på stolen for å nå opp. Foto © Gerhardsen & Karlsen


Here goes: 

JANUAR
Året begynte med en veldig diger WTF da jeg oppdaget at Adresseavisen hadde nominert meg til "Årets Trønderske designer". Whaaat?? liksom. Veldig stas, og veldig overraskende. Jeg ble litt ivrig og lagde en stemmesankerfilm som fikk bein å gå på. Midt oppi all stemmesankinga tok jeg toget til Lillehammer for å livetegne en helsekonferanse og jeg jobbet med en stor jobb for Redd Barna. Jeg begynte på barneboken jeg ga ut i høst og jobbet med innhold til to utstillinger jeg skulle ha i februar. Jeg malte også to vegger for ISFIT. En veldig variert og fin start på året. Åj, ja.. også ble jeg faktisk "Årets Trønderske designer" da... 😱 Fortsatt litt ør i hodet etter den landingen.

Gladlaks / Slitenlaks / Stoltlaks

Gladlaks / Slitenlaks / Stoltlaks

FEBRUAR
Da seiersrusen fra prisutdelingen på Dokkhuset hadde lagt seg, lagde NRK en sak på at jeg har tatovert min fars dårligste Dad Joke på armen. Ikke lenge etter ringte God Morgen Norge for å gjøre sin variant av Pappahumoropplegget. Det at God Morgen Norge ringte og ba meg på besøk kunne jeg ikke la gå fra meg, så selv om jeg egentlig ikke hadde skrevet ferdig barneboken jeg begynte på i januar, klemte jeg på meg en t-shirt som skulle gi et frampek til boken. Den første gang noen så noe som helst om "Hva som helst?" var på en t-shirt på TV2. Det er jo litt moro. I sofaen med meg satt humorekspert Jon Morten Melhus. Han har faktisk lagt klippet på Youtube, så nå kan du se innslaget om du skulle ønske å høre meg høflig lire av meg en vits og litt smartness. 

Som en bonus møtte jeg kunnskapsministeren i sminkerommet og han ble veldig begeistret for boken min "Pappaperm".

Som om ikke en runde på tv var nok hadde jeg i februar to separatutstillinger samtidig. En i Tromsø og en på Sunndalsøra. Det var herlig hektisk og veldig gøy. På Galleri Krane i Tromsø solgte jeg så godt som rubbel og bit og måtte rett hjem for å male mer for å sende opp. På Sunndal kunstlag malte jeg et maleri live til lyden av live frijazz. Det var også megamoro! Jeg signerte også formidlingskontrakt med Galleri FineArttegnet en illustrasjon for NRK P1, illustrerte for MobilePay, hadde PechaKucha-foredrag og illustrerte en hel forelesning for NTNU lærerstudiet.
 
Februar ble en i overkant hektisk måned, så jeg dro like greit til Berlin i fem dager for å få litt input samt for å skrive ferdig boka mi. Disse fem dagene er veldig godt dekket her på bloggen.

Fire finurlige figurer i Berlin

Fire finurlige figurer i Berlin

MARS
Vi teller måned nummer tre og jeg begynner allerede å bli anpusten i fingrene av all mimringen på tastaturet. Store deler av Mars var jeg på reisefot. Mye tur/retur Oslo. Jeg livetegnet konferanser over en lav sko og holdt en liten bøtte med foredrag. Jeg var også i Stockholm og stilte ut et verk på "Kvadrart" (skandinavias største streetart utstilling) på Gallery Wallery. Det var veldig stas. Både å bli invitert helt til det store utland, men også å bli kjent med nye folk. 

Masse svensker på party. Maleriet mitt "Nyfiken Blå Gul" ser du i bakgrunnen. 

Masse svensker på party. Maleriet mitt "Nyfiken Blå Gul" ser du i bakgrunnen. 

Jobben jeg gjorde for Redd Barna i januar gikk live over hele landet og til min store overraskelse draperte Rockheim seg i illustrasjonene mine. Det var magisk å oppleve! Jeg illustrerte litt til for MobilePay, lagde masse filmer for Kommunikasjonsforreningen, samt jobbet med planleggingen av en animasjonsfilm for Helse Midt-Norge. Men mye av fokuset lå for min del på å lande Kickstarterkampanjen jeg hadde gående i forbindelse med boka jeg jobbet med. Heldigvis, landet jeg den. Akkurat. Med typ 400 i margin. Phu. 

foto © Vegard Eggen / Adresseavisen

foto © Vegard Eggen / Adresseavisen

APRIL
Mye av måneden gikk med på å lage illustrasjoner som skulle animeres for Helse Midt-Norge. Men jeg rakk å stikke ned i Ringvebukta for å male hus (Noe Adresseavisen fikk med seg). Jeg var også en svipp til Sarpsborg og tegnet en Bypakkekonferansen.

Ringvebukta, foto © Gerhardsen & Karlsen

Ringvebukta, foto © Gerhardsen & Karlsen

Jeg rakk også en tur til galleriet Kunst og Kaos på Røros for å lansere nye silketrykk i forbindelse med utstillingen jeg skulle ha senere på året. Det var megakos. Ble sågar intervjuet av radio.

Lansering av trykk og utstilling.

Lansering av trykk og utstilling.

MAI
Mai startet med at filmen Hyggelaget, Twode og jeg hadde laget for Helse Midt-Norge ble lansert.

Jeg rekker nesten ikke å se ferdig filmen vi laget før ÅGE ringer. Åge Aleksandersen. Ringer. Meg. Han ville at jeg skulle male turnetraileren hans. Men det hele endte opp som noe mye større. Jeg anbefaler deg å dykke ned i Åge-prosjektet mitt litt

foto © Børstad Transport

foto © Børstad Transport

Deler av motivet ble brukt som backdrop på scenen under Åges turne. Foto © Marit Elise

Deler av motivet ble brukt som backdrop på scenen under Åges turne. Foto © Marit Elise

I tillegg til veldig veldig veldig mye arbeid med Åge-bildet deltok jeg på Bryggeutstillinga i Råkvåg med en dunge bilder. Jeg malte også et stort veggmaleri i Pirbadet, malte en kokkobil for en gjeng kule/gale jenter som skulle kjøre rally i 24 land, illustrerte høstprogrammet til Det Norske Teatret, hadde todagers workshop for UKM Oslo og illustrerte Tilgjengelighetshåndboka. Haha. Jeg skjønner ikke hvordan jeg rakk alt det der, men moro var det. Noe så inni h... moro. 

Å male rett på bil ga mersmak. (hint)

Å male rett på bil ga mersmak. (hint)

En av fire tegneworkshoper jeg holdt for ungdommer på UKM i Oslo.

En av fire tegneworkshoper jeg holdt for ungdommer på UKM i Oslo.

13 meter med dyp kjærlighet.

13 meter med dyp kjærlighet.

Illustrasjon for Det Norske Teatret

Illustrasjon for Det Norske Teatret

Mai var hektisk af, men juni var ikke noe mindre hektisk... Hoho! Nå sitter jeg egentlig å skriver om september, så kom jeg på at jeg var jo på God Morgen Norge i mai også.. Jeg livetegnet jo en hel sending. Det må jeg ikke glemme å huske. Se mine bilder fra det hele her.

Vår og tegnemannen

Vår og tegnemannen

JUNI
Både Åge og jeg var veldig happy med resultatet og ble enige om at det var fint om flere kunne nyte resultatet. Derfor lagde jeg en grafikkvariant av motivet. Jeg malte det hele på nytt og silketrykket opp et lite opplag. Se prosessen her

20690027_1669161213146629_8642262061679093733_o.jpg

I månedskiftet juni/juli stakk jeg forresten en tur til Stockholm igjen. Svenske Gallery Wallery hadde invitert meg til å male noen vegger under Stockholm Streetfest med blant annet, smått legendariske, Tristan Eaton. Det ble en tur jeg kommer til å huske lenge. Ser fram til neste Stockholm tur. 

"Human Touch" - en av tre vegger jeg malte.

"Human Touch" - en av tre vegger jeg malte.

Midt oppi all veggmaling og silketrykking ringte Valgdirektoratet meg og lurte på om jeg kunne bli med å fronte en kampanje for å få unge til å gå til stemmeurnene. Det sa jeg ja til, da det å stemme er viktigere enn å fange Pokemon, eller hva ungdomen nå til dags bruker å gjøre. Jeg fløy ned med morgenflyet til Oslo, ble tatt bilder av, spilte inn en filmsnutt, fløy hjem igjen og kjørte direkte til Røros. Jeg skulle nemlig male en vegg på Røros. Den veggen ble lagt merke til. Den kom seg helt til dagsrevyen av alle ting. Og i ettertid har den blitt viet spalteplass i magasinet Kunst. Veldig moro!

Jeg gestikulerer på nyhetene. Foto © Kunst og Kaos

Jeg gestikulerer på nyhetene. Foto © Kunst og Kaos

Jeg var også en svipptur til noe som må være verdens feteste villa og livetegnet et seminar. Makan til arkitektur har jeg ikke sett før. Bjutifull!

JULI
Feriemåned, for mange, ikke her i gården. Jeg hadde heller min 3 separatutstilling for året. Jeg fylte galleriet Kunst og Kaos til randen med maleri, trykk og installasjoner. Og publikum. OMG så mange som kom. Og alle kjøpte noe. Kan det virke som. For utstillingen ble utsolgt på under en uke. Veldig veldig moro at folk liker det jeg lager. Det varmer hjertet. 

Trangt om plassen.

Trangt om plassen.


Jeg leste også i overkant mye sutring og klaging på internett. Både i kommentarfelt og statusfelt. Jeg tenkte at i stedet for å klage og syte kan jo folk heller brette opp ermene å bidra. Så jeg lagde en pin som en reaksjon. Den er utsolgt nå, men du kan jo nyte bilde av den, som et plaster på såret:

"Ja til alt"

"Ja til alt"

AUGUST
August startet med å prøve å lande etter den fantastiske utstillinga på Røros. Det rakk jeg selvsagt ikke. Jeg fikk nemlig den veldig kule kunustvloggen Kunzt på besøk i atelieret:

Jeg brukte mesteparten av måneden til å jobbe ferdig boka. Den skulle sendes til trykk i September, og det var ikke annet å gjøre enn å tegne og skrive til jeg så mannen med ljåen. 

Detalj fra boka "Hva som helst?"

Detalj fra boka "Hva som helst?"

Jeg rakk en tur til Arendal for å Livetegne kunstnernettverkets kulturdebatt under Arendalsuka. Det var et utendørsarrangement men folk sto over meg med paraplyer så det at det regnet hunder og katter hadde ikke noe å si. 

SEPTEMBER
Jeg ble med fylkesbiblioteket og bokbussen til Lundamo og holdt et testforedrag om "Hva som helst?". Det var veldig moro å se hvordan barna reagerte på tegningene og historien. Det var første gangen jeg viste noe fra boka til noen, så den feedbacken jeg fikk der var gull verdt. Jeg tok turen til Frøya for å male en støyskjerm. Det var innmari gøy. 

Foto © Gerhardsen & Karlsen

Foto © Gerhardsen & Karlsen

Etter turen til Frøya (eller var det før?), malte jeg showroomet til Senab Eikeland i Trondheim. Det var en ekstragøyal jobb. Ikke det at jeg ikke digger de andre veggene, men det er alltid ekstra stas å klare å løse veggene sånn at de blir interaktive. Enten slik jeg gjorde i Ila i fjor eller slik som på Senab Eikeland, der skyvedørene er med å endrer budskapet i veggen. Les mer om tankene bak og se flere bilder her

Åpne/lukke hjerterommet ditt.

Åpne/lukke hjerterommet ditt.

Jeg var også en tur til Oslo for å livetegne for Skatteetaten. Det jeg ikke hadde fått med meg, var at alle verdens finansministere skulle delta på konferansen jeg tegnet. Så jeg måtte sikkerhetsklareres og hele hopprennet. Gøy opplevelse det også. I tillegg fikk jeg levert noen av bøkene mine på hotelrommet, slik at jeg kunne ha en unboxing event: 

Jeg rakk også å hjelpe den fiktive bok-karakteren Thea å male, det som ikke mange vet er, slutten på boken min "Hva som helst?" på en veggene til Trondheim Havn. 

Thea doing her thing.

Thea doing her thing.

OKTOBER
Jeg lanserte boka mi! Min andre bok. Nå har jeg ikke bare gitt ut en bok for gøyskapens skyld. Nå har jeg gitt ut to bøker. På eget forlag. Det er jeg veldig stolt av. Veldig. Boklanseringa gikk over all forventning. Jeg var spent på om det kom til å komme noen i det hele tatt, men de som jobbet på litteraturfestivalen måtte finne fram flere stoler etterhvert. Det kom nemlig megamange. 

Marianne Meløy leste høyt fra boka. Jeg tegnet det hun leste når hun leste det. 

Marianne Meløy leste høyt fra boka. Jeg tegnet det hun leste når hun leste det. 

I tillegg til å lansere bok malte jeg, sammen en liten håndfull lokale ungdommer, fasaden på ungdomsklubben "Kattem Kjeller'n".

Jeg tok også turen hjem til noen megakule privatpersoner og malte kjøkkenveggen deres. Det synes jeg var tøft gjort. Helt frie tøyler er skummelt innimellom, men det er også veldig veldig givende. Føler jeg naila den kjøkkenveggen ganske så bra. 

NOVEMBER
Jeg landet en stor utsmykningsjobb. Skissene ble godkjent og maling er kjøpt inn. Jeg gleder meg til å sette farge på veggene nå i januar. Jeg hadde tegneworkshop for 30-40 barn fra 3-12 år. Inspirerende og moro! Jeg ble invitert til å gjestekuratere litt for Nordenfjelske Kunstindustrimuseum. Noe som var både ærefullt og moro. Jeg fikk traske ned i arkivet og se på all kunsten de har. Det er ikke akkurat lite..

Hundrevis av plakater i et lite kartotek.

Hundrevis av plakater i et lite kartotek.

Jeg holdt et laaaangt fordrag om forlagsvirksomheten min og bøkene mine på Bold Books sitt arrangement på Trondheim Litteraturhus. Jeg deltok med 15 originaler på gruppeutstillingen "GIFC" på det magiske Oslogalleriet Rod Bianco.

Screen Shot 2017-12-28 at 14.11.05.png

Jeg ble med min venn (og tidligere kollega) Harald til Oslo for å holde wokshop for NRK Sporten og jeg lagde logo til barnehagen som Marit Heldal og Gjengen i Ryggen har i Hellas. 

I oktober 2017 ble barnehagen Mikros Dounias, som betyr "lille verden" både på farsi, gresk og arabisk etablert.

I oktober 2017 ble barnehagen Mikros Dounias, som betyr "lille verden" både på farsi, gresk og arabisk etablert.

Novembers høydepunkt ble likevel at Pappaperm gikk viralt. Noe så til de grader. Jeg har mistet kontroll over hvor mange artikler og saker og lik og del og whatever det ble til slutt jeg. Mistet tellinga på flere hundre millioner potensielle visninger... 

K A O S

K A O S


DESEMBER
Viraliteten til Pappapermen fortsatte et godt stykke ut i desember. Harald (min venn og tidligere kollega) ble med meg for å holde workshop for NRK Newton. I tillegg reiste jeg rundt og signerte bøker i bøtter og spann og jeg tilbragte en natt på meieriet til Tine. Å male vegger er så gøy det!

Fordeling av kultur(melk)

Fordeling av kultur(melk)

Det har også skjedd litt mer snacks både i desember og de andre månedene. Noe kan jeg ikke dele enda. Noe kommer aldri til å bli delt. Men stay tuned (for eksempel ved å signe up litt på nyhetsbrevet mitt), for jeg har mye grymt planlagt for 2018. Jeg spurte folka på Facebook om hva de mente jeg burde få med i oppdateringa for 2017:

Oppsummering
2017 gjør meg stolt. Jeg kommer ikke helt over alt det jeg har herjet med. Skjønner i alle fall ikke hvordan å toppe 2017. Ikke det at jeg ikke skal prøve, men dæspen tute for et år! Takk for at dere gidder å henge med i passasjersetet. Veldig hyggelig med selskap. På ekte <3
 

Er du sur eller?

Er du sur eller?

En natt på meieriet

En natt på meieriet